Tri minute – podaljšano (2021)

  • 15. februarja
  • 1h 9m

Na spletnem Kinodvoru od 15. februarja do 17. marca.Bianca Stigter kot arheologinja podrobno preučuje vsako sličico triminutnega filma iz leta 1938, da bi v življenje priklicala izginulo skupnost.

David Kurtz je kot otrok iz Poljske emigriral v Združene države Amerike. Leta 1938 se je v Evropo vrnil kot turist in obiskal tudi Nasielsk, svoje rojstno mesto. Njegova 16-milimetrska kamera, ki jo je kupil posebej za to potovanje, je bila v majhnem kraju, kamor turisti niso zahajali, takrat še redko videna novost.

Osemdeset let pozneje so njegovi povsem vsakdanji posnetki postali nekaj izjemnega. Gre za edine gibljive slike, ki prikazujejo Nasielsk pred drugo svetovno vojno. Skoraj vsi ljudje, ki jih na njih vidimo, so umrli v holokavstu.

Pričujoči dokumentarec se potopi v te dragocene tri minute, da bi odkril človeške zgodbe, ki se skrivajo na celuloidnem traku. Film sledi prizadevanjem Glenna Kurtza, da bi izvedel več o filmu svojega dedka, identificira ljudi in kraje, ki bi bili sicer izbrisani iz zgodovine, ter pomaga enega od preživelih povezati z njegovim izgubljenim otroštvom.

Esej o zgodovini, spominu in filmu spremlja pripoved Helene Bonham Carter.

Režija

Bianca Stigter

Scenarij po knjigi Glenna Kurtza

Bianca Stigter

Distribucija

Cinemania group

Držav

Nizozemska, Velika Britanija

Studio

distribucija Cinemania group